Onsterfelijkheid voor beginners

Onsterfelijkheid voor beginners

KoMore betekend “koor” met een beetje “more”. Eén van die stukjes meer is het jaarlijkse thema-weekend. Dit jaar zijn we in het eerste weekend van oktober afgereisd naar Heeswijk Dinther om daar een paar dagen ons onder te dompelen in een thema.

De opening van het thema-weekend begon met een muziekvideo van Queen met “who wants to live forever” en tegelijkertijd waren er 4 personages achter een wit doek zichtbaar. Wie zouden het zijn? De KoMoren waren al druk aan het bedenken wie er achter het doek vandaan zouden komen. Zodra het doek viel waren daar Marilyn Monroe, Johan Cruijff, Elvis Presley en Jezus. Zij onthulden het thema ‘onsterfelijkheid voor beginners’ … zij zijn alle 4 in zeker zin onsterfelijk al zijn zij niet meer onder ons.

Om te testen hoe goed de KoMoren de 4 onsterfelijke beroemdheden kennen hadden zij een quiz voor KoMore voorbereid met 40 vragen over zichzelf… want hoe goed kent KoMore Marilyn, Johan, Elvis of Jezus eigenlijk? Dat bleek nog een pittige kluif waarbij onze KoMoren zeker het een en ander hebben opgestoken over onze beroemdheden.

Na een drankje en een hapje werd het tijd voor een avondspel, rechtstreeks uit de Middeleeuwen kwamen de hertog en hertogin van kasteel van Berne binnengevlogen. Wij kregen de opdracht om hen te helpen aan producten die ze nodig hadden. Door middel van “levend bingo” moesten wij die bemachtigen. Dit resulteerde in veel hectiek van het roepen van cijfers en door elkaar rennende KoMoren die allemaal zo snel mogelijk de spullen bij elkaar probeerde te krijgen.

De zaterdag ochtend stond “who wants to live forever” centraal, waarbij de wetenschappelijke kant van het werkelijk onsterfelijk worden werd belicht. In groepjes hebben we deze ochtend aan de hand van stellingen en toelichtende filmpjes gesprekken gevoerd over onsterfelijkheid zoals het verjongen van het lichaam, cryonisme, is het alleen weggelegd voor belangrijke mensen, digitale geest die opgaat in de cloud, robots, voortplanting, moet je het eigenlijk wel willen? En wat als? We hebben veel leuke, boeiende, interessante en verrassende gesprekken met elkaar gehad hierover …

’s Middags was het tijd voor een stukje ontspanning en hebben we in kano’s een stukje gevaren richting kasteel Heeswijk. De een al kletsend, de andere zingend, de ene bloedfanatiek en de ander regelmatig in het riet. Kortom een ontspannen middag in de natuur.

’s Avonds hebben we op groot scherm de animatiefilm CoCo gekeken. Deze film speelt zich af rondom ‘dias de los muertos’, de dag van de doden. Een film waarin onsterfelijkheid op een mooie manier naar voren komt … zolang je aan je overleden dierbaren denkt en over ze praat blijven ze in zekere zin voortbestaan en zijn ze onsterfelijk.

Zondag ochtend hebben we ons voorbereid op een stukje bezinning. In kleine groepjes hebben we een symbool gezocht voor onsterfelijkheid, toepasselijke liedjes uitgekozen uit onze KoMore klapper om te zingen en teksten en gedichten gemaakt die ons gevoel bij het thema en het weekend weergeven. Het resultaat was een bijzondere mini-viering van en voor KoMore.

Het was ook dit jaar weer een ontzettend bijzonder en waardevol weekend die we met ons mee mogen nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *